حلقه مفقوده مهارتهای تعاملی، مهارتی و اشتغالمحور در آموزش مجازی/ جان تازه به دانشگاهها باز میگردد
گروه دانشگاه خبرگزاری آنا _ فاطمه بحیرائی؛ دو سال از شروع همهگیری کرونا در کشور میگذرد و این امر آنچنان زندگی مردم را مختل کرد که موجب شد افراد عادتهای خود را بهطور کامل فراموش کنند. یکی از حوزههایی که بیشترین اثرپذیری را در این دوران داشته است و حتی تغییر رویکرد داد، آموزش و بهویژه آموزش عالی بود. این امر تا آنجا پیش رفت که همهی آموزشها بهصورت مجازی برگزار شوند. گویی دانشجویان هم بهطور کامل این امر را از یاد بردهاند که زمانی به دانشگاه میرفتند و آموزشها را حضوری فرا میگرفتند و حتی با مطرح شدن لزوم حضوری شدن آموزشها با کمپینهای مخالفت دانشجویان مواجه شدیم.
هرچند آموزش مجازی در بستر الکترونیک، مانع از تعطیلی دانشگاهها شد اما آسیبها و آثار مخرب آن قابل کتمان نیست. در این میان دانشگاهها باید با توجه به آسیبهای وارد آمده از آموزشهای مجازی بر پیکره آموزش عالی، تزریق واکسن و کاهش تعداد مبتلایان، حضوری شدن دانشگاهها را در دستور کار قرار میدادند و تدابیر لازم برای بازگشت به آموزش حضوری اتخاذ میشد. ازاینرو بعد از تأکید رئیسجمهوری بر حضوری شدن دانشگاهها، محمدعلی زلفیگل، وزیر علوم،تحقیقات و فناوری جلسهای با روسای دانشگاهها برگزار کرد و حضوریشدن دانشگاهها از نیمسال دوم ۱۴۰۰-۱۴۰۱ بهصورت رسمی توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اعلام شد.
کلاسهای نیمسال دوم دانشگاهها بهصورت حضوری برگزار میشود
روز یکشنبه، ۲۶ دیماه ۱۴۰۰ وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در نامهای به همه رؤسای شورای استانی آموزش عالی کشور، از حضوری شدن دانشگاهها خبر داد. متن نامه به شرح زیر است:
«با عنایت به مصوبه نشست ستاد از سرگیری آموزش حضوری دانشجویان در تاریخ ۱۴۰۰/۱۰/۲۰، در خصوص حضوری شدن آموزش در مقطع مختلف تحصیلی در دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و نیز حاصل مذاکرات به عمل آمده در نشست رؤسای دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی با حضور مقام عالی وزارت ۱۴۰۰/۱۰/۲۰ مستدعی است هماهنگی لازم برای اقدامات مرتبط با در نظر گرفتن همه شرایط و الزامات اختصاصی آن دانشگاه یا آموزش عالی در اجرای مصوبه زیر صورت پذیرد.»
محمدرضا آهنچیان، مدیرکل برنامهریزی آموزش عالی وزارت علوم در گفتوگو با آنا به این امر اشاره میکند که «وزارت علوم یک سیاست ملی را که از طریق ستاد ملی مقابله با کرونا اعلام شده بود، به روسای دانشگاهها ابلاغ و آنها را موظف به اجرای سیاست ملی کرد. هر دانشگاه متناسب با مختصات خود که چه تعداد دانشجوی بومی و غیر بومی دارد این برنامه را در بهمن ماه اجرا خواهد کرد و بنای آموزشها بر حضوری است و دانشگاهها تنها میتوانند از ظرفیتهای بهوجودآمده از طریق آموزش مجازی بهره ببرند.»
آهنچیان اینطور ادامه میدهد که «ممکن است در برخی دانشگاهها به دلیل کمبود خوابگاه، محدودیتهای فضای آزمایشگاهی، کارگاهی و فضاهای کلی یادگیری برخی جلسات دانشگاهها به تشخیص هیئت رئیسه دانشگاه بهصورت مجازی برگزار شود؛ اما پایه آموزش حضوری خواهد بود. اگر دانشگاهی امکان این را داشته باشد که صددرصد کلاسها را بهصورت حضوری برگزار کند، اجازه برگزاری کلاسهای مجازی را نخواهد داشت. در این راستا شوراهای استانی آموزش عالی موظف شدهاند که نظارت دقیقی بر عملکرد دانشگاهها داشته باشند.»
وی با اشاره به اینکه اغلب دانشگاههای دولتی با مشکلات خوابگاهی مواجه هستند، عنوان میکند «در این رابطه بر اساس مصوبه، قرارگاه عملیاتی، استانداریها و سازمان برنامه و بودجه به کمک دانشگاهها خواهند آمد تا دانشگاهها ظرفیت خود را برای پذیرش دانشجو خوابگاهی افزایش دهند. در جلسه روسای دانشگاهها نیز وزیر علوم بر همکاری دانشگاهها با یکدیگر برای پذیرش دانشجوی مهمان تاکید داشتند تا دانشجویان شهرستانی مجبور به رفت و آمد و اسکان در شهر دیگری نباشند که این امر بار خوابگاهی دانشگاهها را نیز کمتر خواهد کرد.»
وحید چگینی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب در گفتوگو با آنا، با اشاره به لزوم حضوریشدن آموزشها از بهمنماه بیان میکند «واحد آموزشی ما نیز مطابق دستورات سازمان مرکزی کلاسها را بهصورت حضوری برگزار خواهد کرد. درحال حاضر بهطور کامل شرایط برای حضوری شدن آموزشها فراهم شده است بنابراین کلاسها و امتحانهای ترم بهمن بهصورت حضوری برگزار میشود.»
وی ادامه میدهد که «تعداد محدودی مجوز مبنیبر برگزاری برخی کلاسهای نظری یا عمومی بهصورت مجازی صادر شده بود اما رشتههای فنی مهندسی و رشتههایی که مباحث نظری و عملی را در کنار یکدیگر دارند باید بهصورت حضوری برگزار شوند، برای ادامه یا لغو این روند منتظر بخشنامه یا ابلاغیه جدیدی هستیم تا به دانشجویان نیز اعلام کنیم اما هدف و اساس کار ما بر آموزش حضوری خواهد بود.»
بیشتر بخوانید:
امتحانات و کلاسهای نیمسال دوم حضوری برگزار میشوند
آمادگی دانشگاه آزاد اسلامی برای آموزش حضوری در ترم آینده
کارت واکسیناسیون از طریق دانشگاهها کنترل میشود
آهنچیان، مدیرکل برنامهریزی آموزش عالی وزارت علوم در رابطه با الزام ارائه کارت واکسیناسیون توسط دانشجوها در گفتوگو با آنا به این امر اشاره میکند که «کد ملی یک میلیون و ۲۰۰ هزار دانشجوی کشور در اردیبهشت و خرداد ماه ۱۴۰۰ در اختیار وزارت بهداشت قرار گرفت، بنابراین دانشگاهها موظف هستند از دانشجویی که برای آموزش حضوری به دانشکده مراجعه میکند کارت واکسیناسیون دریافت کنند و اگر دانشجویی به هر دلیلی واکسینه نشده باشد باید نتیجه منفی تست کرونای خود را در بازههای زمانی کوتاه و طبق پروتکلهای وزارت بهداشت به دانشگاه ارائه دهد. بر اساس آماری که اخیرا وزارت بهداشت در اختیار ما قرار داده ۹۰ درصد دانشجویان یک دوز را دریافت کردهاند.»
بر اساس آماری که اخیرا وزارت بهداشت در اختیار وزرات علوم قرار داده است، ۹۰ درصد دانشجویان یک دوز را دریافت کردهاند
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب، با اشاره به اینکه اگر کارمند، استاد یا دانشجویی کارت واکسیناسیون نداشته باشد مجوز حضور در مجموعه را نخواهند داشت، به خبرنگار آنا میگوید «به معاونتهای دانشجویی و فرهنگی دانشگاه اعلام شده که موظف به کنترل واکسیناسیون دانشجویان هستند. معاونت آموزشی و تسهیلات تکمیلی نیز وظیفه کنترل واکسیناسیون اساتید تماموقت و مدعو را دارند. همچنین معاونت توسعه مدیریت و منابع انسانی نیز موظف است کارت واکسیناسیون تمامی کارکنان را کنترل کند.»
دانشگاه آزاد اسلامی نیز همانند سایر دانشگاهها آموزش حضوری را در پیش میگیرد. دکتر محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی درباره برگزاری حضوری یا غیرحضوری کلاسهای آموزشی و امتحانات، اظهار میکند «سؤالی که باید در پاسخ به این پرسش مطرح کرد، این است که آیا آموزش مجازی یک نسخه دائمی است؟ پاسخ منفی است، چراکه دانشگاه سه ساحت تربیت و رشد شامل تربیت تخصصی، اجتماعی و مهارتی دارد و در بهترین شرایط تنها میتوان رشد تخصصی را در آموزش مجازی فراهم کرد. بیشک مهارتهای تعاملی و اجتماعی، مهارتی و اشتغالمحور در آموزش مجازی رخ نمیدهد، بنابراین اصرار دانشگاه آزاد اسلامی برای برگزاری کلاسها توجه به هر سه بعد تربیتی دانشگاه است.»
گر دانشگاهی امکان این را داشته باشد که صددرصد کلاسها را بهصورت حضوری برگزار کند، اجازه برگزاری کلاسهای مجازی را نخواهد داشت
جواد علمایی، معاون علوم پایه، مهندسی و کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی نیز درباره لزوم حضوری شدن آموزش به خبرنگار آنا میگوید «علمای بزرگ همواره بر آموزش چهره به چهره تأکید دارند و معتقدند که شاگردان باید استاد را ببینند و از نزدیک آموزشها را دریافت کنند. اینگونه رفتار استاد و دانشجو نسبت به هم قابل لمس است.»
بر این اساس دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی بهعنوان بزرگترین دانشگاه حضوری جهان، باید خود را برای بازگشت به دانشگاه آماده کنند زیرا با وجود زیرساختها، واکسیناسیون حداکثری و برنامهریزیهای لازم برای رعایت پروتکلهای بهداشتی دیگر ادامه آموزش مجازی منطقی به نظر نمیرسد.
انتهای پیام/۱۰۴/
انتهای پیام/